4 tips voor het runnen van een succesvolle onderneming samen met je partner in crisistijd

In deze onzekere tijden voor ondernemend Europa is het voor zzp’ers en ondernemers van cruciaal belang om het hoofd koel te houden. Met name goede communicatie en steun met en van de partners van ondernemers is in deze periode cruciaal om als zelfstandig bedrijf te overleven. Maar hoe speel je open kaart, zodat je tijdig en snel als duo en partners kunt inspringn op de snel veranderde markt vandaag de dag? We hebben hieronder de vier beste tips voor je verzameld om in deze crisistijd, door goede samenwerking en communicatie, het hoofd boven water te kunnen houden. Doe er je voordeel mee!  

1. Betrek elkaar bij de zaak: deel informatie
De partner van zelfstandig ondernemers is een stuk belangrijker dan veel zzp’ers en zelfstandigen zich weleens realiseren. Als je op meerdere niveaus doordacht investeert in jouw wederhelft, kan de bedrijfsvoering een enorme boost krijgen. Een van de belangrijkste tips is om elkaar bij de onderneming te betrekken door onderling informatie te delen. Als ondernemend koppel is het van belang dat jullie beide op de hoogte zijn van de inkomsten/omzet, de vaste lasten, de winsten die gemaakt worden en de afspraken die er met derde partijen gemaakt worden.

Informatie over zakelijke deals, ideeën die in je opkomen en intieme details over de bedrijfsvoering: communiceer hierover en deel ze met je partner. Spreek hierbij in het meervoud van ‘ons bedrijf’ en niet ‘mijn bedrijf’. Het grotere vertrouwen dat jouw geliefde hiermee krijgt, wordt omgezet in support om de dromen van jullie bedrijf te laten uitkomen. Hierbij is het cruciaal dat er afspraken over de zaak op papier worden vastgelegd.

2. Waardeer elkaars bijdrage aan de zaak
Het uitspreken van onderlinge waardering is in zijn algemeenheid gezond en positief in relaties. Maar dit geldt zeker als jij en je partner niet alleen een zakelijke, maar ook een relationele connectie hebben. Onderzoeken tonen aan dat waar complimenten en waardering het uitgangspunt vormen, de levensvreugde én bedrijfsresultaten significant toenemen. Dat geldt voor gewone bedrijven, sportteams en samenwerkingsverbanden waarin de betrokkenen geen onderlinge relatie hebben al. Maar nog belangrijker is deze bewuste houding als je naast gedeelde zakelijke belangen ook een huishouden deelt. Psychologische onderzoeken hebben uitgewezen dat stabiele relaties gebaseerd zijn op vijf positieve een unieke interactie. Namelijk deze: tegenover elke negatieve interactie in een relatie moeten vijf positieve contactmomenten staan. Deze theorie wordt ook wel de Magic Relationship Ratio (5-to-1) genoemd. Cruciaal is ook om jouw compagnon te waarderen voor de inkomsten die zij of hij binnenbrengt met zijn of haar eigen werk/bijdrage aan het bedrijf. En spreek dit uit, want vaak meent degene die het minste geld in het laatje brengt dat zij of hij te weinig bijdraagt aan de bedrijfsvoering. Dit gevoel bespreken en wegnemen geeft een positieve vibe die goed is voor jouw bedrijf!  

3. Creëer een gezamenlijke toekomstvisie
Maak samen een blauwdruk voor de toekomst. Wanneer je gezamenlijke doelen hebt en die regelmatig evalueert en voor ogen houdt, wordt het realiseren van jullie doelstellingen een stuk gemakkelijker. De ellende begint als jullie allebei andere verwachtingen van de toekomst hebben. Als jij als ondernemer de zaken wilt uitbreiden en meer wilt investeren, terwijl jouw wederhelft juist geen risico’s wil nemen of niet nog meer uren in jullie bedrijf wilt steken… dan ontstaan er vroeg of laat grote problemen. Problemen die niet alleen jullie relatie, maar ook jullie onderneming de kop kunnen kosten.

4. Maak communicatieprotocollen als partners
Communiceren is in een relatie een van de belangrijkste manieren om elkaar te informeren, écht contact te hebben en een succesvolle band op te bouwen. Deze stelregel is zeker ook bij gezamenlijk ondernemen én een relatie hebben van onpeilbaar belang. Met name praten over gelduitgaven is een punt van aandacht: veel ondernemers die in een relatie zitten gaven in onderzoeken aan met cashflow problemen te kampen doordat er niet goed over inkomsten en uitgaven gepraat werd en hierover geen afspraken waren vastgelegd. Spreek elkaar op regelmatige basis en deel de laatste informatie over jullie onderneming. Leg deze momenten vast in een protocol, waarbij je elkaar hierover bijvoorbeeld tweemaal per week spreekt, open en eerlijk!

Gratis e-Magazine!

Ben je partner van een succesvolle man of vrouw? Lees dan ons gratis 'Executive Spouse' e-Magazine! Vol verhalen en tips die jou kunnen helpen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply:

Download ons gratis Executive Spouse e-Magazine