Communicatie is de basis van elke relatie

Je weet het eigenlijk wel maar het sluipt er toch in: je hebt wat langer een relatie en je praat wat minder met elkaar, je hebt minder diepgaande gesprekken en op gegeven moment merk je dat je eigenlijk een beetje langs elkaar heen leeft. En in het begin is dit niet eens zo erg, als je net verliefd bent deel je alles met elkaar en ben je continu met elkaar bezig. Dan is het misschien juist wel even goed om een beetje afstand van elkaar te creëren, omdat je natuurlijk ook een eigen individu bent. Maar ben je langer samen en wil je graag samen door, dan is dit wel een signaal om samen (jawel samen) stappen te ondernemen. Want communicatie is de basis van elke relatie.

Door oppervlakkige gesprekken vervreemd je van elkaar. Mijn man en ik hebben regelmatig diepgaande gesprekken over allerlei belangrijke onderwerpen die onze visie als partners ondersteunen. Natuurlijk is dit niet iets dat we vanaf dag 1 hadden, zoals met alles is ook de communicatie tussen partners iets waaraan gewerkt moet worden. Een van de belangrijkste dingen vind ik, dat je altijd met een open vizier naar elkaar luistert. Je partner is immers de liefde van je leven en niet de vijand, dus waarom zou je gelijk in de aanval of juist verdediging gaan als zijn mening niet direct strookt met die van jou? Probeer eens te luisteren naar wat er écht gezegd wordt. Meestal bevat die mening of statement een onderliggende boodschap. 

Ik geef je een voorbeeld. Stel je partner komt thuis en zegt: “Is het eten nog niet klaar?”. Je kunt dit als een aanval opvatten en gelijk met de hakken in het zand gaan: ”Denk je dat ik niks te doen had vandaag dan?”. En je hebt daar misschien nog wel een punt ook. Maar zou zijn vraag ook niet het volgende kunnen betekenen: “Goh, dit was een lange dag en ik heb zin om samen met jou te eten. Je kookt altijd zo lekker, daar heb ik me de hele dag op verheugd.” Als je het op deze manier zou horen, zou je reactie heel anders zijn denk ik. En ik snap ook wel dat je partner ook aan zijn communicatie zou moeten werken, maar ik probeer alleen duidelijk te maken, dat door met een open vizier naar iemand te luisteren, je misschien de onderliggende boodschap hoort en er dus veel meer in een opmerking zit dan je in eerste instantie zou denken. Door je daar iets meer op te focussen zul je merken dat jullie relatie zich verdiept. 

Dat is dus wat ik bedoel met communicatie, praat hierover met elkaar. Hoor én luister naar elkaar. Hierdoor ontstaat begrip en een onbegrensd vertrouwen. Veel vrouwen zijn jaloers en vertrouwen hun partner niet. Als jij je partner niet vertrouwt, zou je de keuze kunnen maken om weg te gaan. Want waarom blijf je bij iemand die je niet vertrouwt? Of ligt dit gebrek aan vertrouwen misschien bij jezelf of bij jullie communicatie samen? Daar valt altijd aan te werken natuurlijk. Je zou bij je partner het gevoel moeten hebben dat niemand jou kan vervangen, je bent niet alleen partners maar ook elkaars beste vriend. Door je te focussen op een onbreekbare verbinding met elkaar zorg je voor die “rock solid” basis van je relatie. En die verbinding vind je…juist door goed met elkaar te communiceren. Daar begon ik dit stuk mee en daar eindig ik ook mee. Communicatie is de basis van elke relatie. 

Gratis e-Magazine!

Ben je partner van een succesvolle man of vrouw? Lees dan ons gratis 'Executive Spouse' e-Magazine! Vol verhalen en tips die jou kunnen helpen.

Download ons gratis Executive Spouse e-Magazine