Het geheim van een sterk en gelukkig huwelijk

Wanneer je vroeger in het huwelijksbootje stapte was dat voor altijd, scheiden was eigenlijk uit den boze. Het moest wel heel erg zijn wilde je gaan scheiden en de schaamte over je afroepen. Tegenwoordig heb ik wel eens het idee dat mensen te makkelijk scheiden. De zeepbel dat een huwelijk altijd goed is en dat je alles van elkaar leuk moet vinden, spat uit elkaar en de keuze voor een scheiding is dan snel gemaakt. Nou ik heb nieuws voor je: een huwelijk is niet altijd rozengeur en maneschijn. Maar je kunt wél een sterk een gelukkig huwelijk bouwen. En dat heeft minder met je partner te maken dan je zou denken….

Wanneer zijn mensen gelukkig?

Er is onderzoek geweest naar wanneer mensen gelukkig zijn. Zoals je misschien al vermoedt worden mensen niet gelukkig van meer spullen, een betere baan of een mooier huis. Toch was ik een klein beetje verbaasd toen ik las onder welke omstandigheden mensen het meest gelukkig zijn. Het blijkt namelijk dat waarop je je focust, bepaalt of je gelukkig bent of niet. 

“Wanneer je focust op waar je controle over hebt, ben je het meest gelukkig.”

Maar wat betekent dat nou eigenlijk voor jezelf en voor je huwelijk? Ik begon hier over na te denken en zag een patroon. Als wij als mens ergens niet tevreden over zijn focussen we daarop, we raken geïrriteerd, boos zelfs misschien. Maar op veel situaties hebben we geen invloed. Die energie die je er insteekt gaat dus direct het afvoerputje in, je voelt je nog gefrustreerder, steekt er meer energie in en…. Zie je een patroon ontstaan?

Verleg de focus en word gelukkig
Stel dat je partner van nature een sloddervos is en je vindt dus overal in huis spullen van hem. Daar irriteer je je aan, je zegt er wat van en het wordt misschien wel iets beter, maar wordt nooit helemaal opgelost. Nu kun je je daar op blijven focussen, jij wordt minder gezellig, hij kan niet meer veranderen en jij raakt gefrustreerd. Dit is zo’n situatie waarbij je de focus kan verleggen. Jij hebt geen controle over zijn gedrag, alleen over je eigen houding ten opzichte van dat gedrag. Je kunt er voor kiezen om zijn gedrag te accepteren (hém te accepteren) en dus de focus te verleggen. Je zult merken dat de energie gelijk anders wordt.  

Vraag je dus de volgende keer af wanneer je boos en geïrriteerd raakt wat je wél en niet kunt controleren. Je schoonmoeder is er nu eenmaal en wellicht liggen jullie elkaar niet zo. Je hebt geen controle over haar gedrag, wel over het jouwe. Je kan haar opmerkingen langs je heen laten glijden, je kunt ervoor kiezen om minder vaak langs te gaan of om haar juist vaker te helpen. Dat is waar je controle is en waar je dus uiteindelijk gelukkiger van wordt. 

Mijn extra tip voor een sterk huwelijk

Ik heb nog een extra tip voor een sterk en gelukkig huwelijk, naast het verleggen van je focus. Het is slechts één woord: communicatie. Praat met elkaar over je relatie. En eigenlijk hoef je niet eens per sé over je eigen relatie te praten, maar wel over het hebben van een relatie in zijn algemeenheid. Wat verwacht je van elkaar? Stel dat je vriendin zonder haar partner op vakantie gaat, wat vind jij ervan en wat vind je partner daarvan? Zou dat voor jullie een probleem zijn of zitten jullie op dezelfde lijn. Door dit soort voorbeelden te bespreken steek je af en toe even te thermometer in jullie relatie. Je weet of jullie nog steeds dezelfde denkbeelden hebben of niet. Communicatie betekent ook meer van jezelf laten zien en bespreken dan alleen de boodschappenlijst. De verbinding tussen twee mensen blijft sterk als je open bent, je diepere gesprekken hebt en je gevoelens kenbaar maakt. Dat maakt jullie partners in plaats van vrienden die toevallig in hetzelfde huis wonen. 

Dit zijn mijn belangrijkste tips voor een sterk en gelukkig huwelijk. Ze zijn niet ingewikkeld, maar worden vaak vergeten in de waan van de dag. Dus focus je op waar je controle over hebt en communiceer met je partner. Je zult zien dat dit een groot verschil maakt!  

Lieve groet, Larissa

Fotograaf Jos Meusen

Gratis e-Magazine!

Ben je partner van een succesvolle man of vrouw? Lees dan ons gratis 'Executive Spouse' e-Magazine! Vol verhalen en tips die jou kunnen helpen.

Download ons gratis Executive Spouse e-Magazine