Hoe kan je samen stralen?

DE DRIJVENDE KRACHT

Een executive spouse is de drijvende kracht achter een succesvolle partner. Maar wat zorgt ervoor dat jij een succesvolle executive spouse kunt zijn? En kun je als executive spouses ook onderling een bijdrage leveren aan elkaar. Elkaar steunen, samen sparren; om het beste in elkaar naar boven te halen. Rianne en Floor delen hun ervaring met hoe je samen kunt stralen. Een mooi voorbeeld hoe je ook buiten een liefdesrelatie elkaar kunt ondersteunen tot meer. Zij vertellen hun verhaal, omdat wij als executive spouses ook van elkaar kunnen leren. 

HERKENNING

Rianne: In 2013 leerden Floor en ik elkaar kennen. We werden uitgedaagd en kozen ervoor om daarvan te leren. Floor na een burn-out en ik na een periode van langdurig ziek zijn. Hierdoor kwamen we er beiden achter dat niet alle dingen die we in ons leven deden, de dingen waren die ons blij maakten; dat we veel dingen ook deden omdat het zo ‘hoort’. Omdat het van ons ‘verwacht’ werd. Of omdat we het al jaren zo deden. In de zoektocht meer te leven vanuit je hart, vanuit wat goed voelt, vonden we elkaar. Want hoe doe je dat, je verlangen volgen? Nee zeggen tegen iets waar je altijd ja op had gezegd? 

Een afspraak afzeggen, omdat je je er niet fijn bij voelt. Ik deelde deze vragen en dilemma’s met Floor. Ik kreeg daarvoor herkenning terug, omdat Floor zich in vergelijkbare situaties bevond. Floor ging me vragen terugstellen die ervoor zorgden dat ik reflecteerde op wat ik voelde, wat ik deed en of dat klopte. Ze daagde me daarin uit, waardoor ik scherper werd en meer koos voor wat op dat moment in mijn leven klopte

EERLIJKHEID DUURT HET LANGST

Rianne: De vriendschap met Floor gaf mij ook de ruimte om helemaal eerlijk te zijn. Dat vind ik soms doodeng. Ik durf tegen haar bijvoorbeeld te zeggen dat ik ergens jaloers over ben, terwijl ik me er voor schaam. Eerlijk zijn voelt vaak kwetsbaar. Ik ben bang dat ik de ander dan afwijs. In onze vriendschap ontdekte ik dat als ik echt eerlijk ben, ik de ander niet afwijs. 

Dit samen in onze vriendschap ontdekken, en ‘oefenen’ in eerlijkheid en openheid hebben mij veranderd. Het heeft mooie eigenschappen in mij naar boven gehaald, waardoor ik me een sterker en mooier mens voel. 

Deze ontwikkeling had ook invloed op mijn nieuwe relatie. Ik merkte dat ik vanaf dag één eerlijk en open in deze relatie stapte. Vroeger hield ik vaak mijn mond. Stilzwijgen. Wegstoppen. Bang om de ander te kwetsen. Dat heeft er ook voor gezorgd dat relaties moeilijker verliepen. Ik ben nu veel opener waardoor alles wat ik moeilijk vind – en uiteraard wat ik leuk vind, want dat is het vooral haha – wordt besproken. Met als gevolg dat ik nog nooit zoveel vertrouwen – in mijn relatie, in mijzelf en in de ander – heb gehad als nu. 

DELEN IS HET NIEUWE HELEN

Floor: Rianne denkt en voelt op dezelfde manier als ik. We zitten op dezelfde golflengte, waardoor ik me snel begrepen voel door haar. Wij zeggen vaak tegen elkaar ‘delen is helen’. Door dingen waar je tegenaan loopt of emoties te delen met de ander, geef je er letterlijk en figuurlijk lucht aan. Soms hoeft de ander dan niet eens iets terug te zeggen. Dan zeggen we tegen elkaar ‘ik moest het gewoon even kwijt’. Zo gaan er heel wat spraakberichtjes en appjes over en weer. Het is eigenlijk een beetje zoals schrijven in een dagboek. Het delen lucht op! 

STEUNEN EN GESTEUND WORDEN

Floor: In het contact met Rianne kwam ik erachter dat ik alles tegen haar kon zeggen. Ze luistert zonder te veroordelen. Niets is gek. Ze heeft wel een mening en ze geeft me adviezen, maar ze laat bij mij wat ik ermee doe. Hierdoor kwam ik erachter dat gelijkwaardigheid en niet oordelen voor mij de basis van een goede (gespreks)partner zijn. Dat voelt veilig en geeft vertrouwen; dan kun/kan je moeilijke situaties alleen aan en voel je dat er iemand onvoorwaardelijk achter je staat. Laatst had ik bijvoorbeeld een moeilijk gesprek met iemand, waarin ik dingen ging bespreken die ik lastig vond. Dat ik van tevoren tegen Rianne kon zeggen ‘ik vind het spannend, omdat ik bang ben dat ik niet begrepen word‘, was al een verademing op zich. En haar luisterende oor, begrip en bemoedigende woorden, gaven mij kracht en steun. Tijdens het gesprek voelde ik dat ik er niet alleen voor stond.

EEN SPIEGEL

Floor: Daarnaast stelt Rianne me altijd net die vragen die ertoe doen, die me bewust maken, die me laten zien dat ik overal keuzes in mag maken. En dat is niet altijd leuk. Soms voel ik na zo’n spiegel eerst weerstand. Dan wil ik er heel hard van wegrennen, maar uiteindelijk ben ik altijd dankbaar om haar eerlijkheid.

Het helpt mij verder te groeien. Zowel persoonlijk als zakelijk. Dat heeft positieve uitwerkingen op onze vriendschap, maar ook in onze liefdesrelaties. Ik ben al 25 jaar samen met mijn man, wat heel wat patronen met zich meebrengt. Maar ik heb ontdekt dat je na al die tijd nog steeds dingen kunt veranderen. Doordat wij als vriendinnen en executive spouses zo open met elkaar schakelen ben ik gaan inzien dat alles bespreekbaar is en patronen te doorbreken zijn als je maar open en eerlijk vanuit jezelf communiceert. Ik ben in mijn relatie meer en sneller dingen gaan bespreken. Daarmee ben ik in eerste instantie dus eigenlijk eerlijker naar mezelf geworden. Het is een open deur… maar het begint toch echt allemaal bij jezelf. 

Als executive spouses hebben we allemaal de zoektocht hoe we alle ballen hoog kunnen houden en de verschillende rollen kunnen combineren. Juist daarom is het heel fijn steun te vinden bij elkaar als executive spouses. Door elkaars begrip, luisterende oor, vertrouwen en support kunnen wij het beste in onszelf, het beste in elkaar en het beste in onze partners naar boven kunnen halen. Dat noemen wij samen stralen!

geschreven door Rianne van der Heuvel van Andere Koek en Floor Cuyten van Praktijk Satijn

Gratis e-Magazine!

Ben je partner van een succesvolle man of vrouw? Lees dan ons gratis 'Executive Spouse' e-Magazine! Vol verhalen en tips die jou kunnen helpen.

Download ons gratis Executive Spouse e-Magazine