Leer “nee” zeggen en krijg de grip op je leven terug!

Het overkomt ons allemaal: je zegt “ja” op dingen die qua tijd niet uitkomen of die je eigenlijk helemaal niet wil. Je gaat mee naar die borrel van je werk, je bent knutselmoeder op school, je doet ook die extra opdracht van je baas er bij en natuurlijk regel jij alles voor de wintersport met je vriendinnen.

En dit zijn niet eens allemaal vervelende dingen, maar zorgen wel voor stress en onrust. 

Hoe fijn is het als je eens wat vaker nee zegt? “Ja maar”, ik hoor het bijna denken, “ik wil de mensen om me heen niet teleurstellen.” En dat is waar het vaak mis gaat. We willen onze partner, vrienden, collega’s en soms zelfs vreemden niet teleurstellen. Maar uiteindelijk stellen we onszelf teleur, want we hebben nergens echt tijd voor en lopen onszelf voorbij. En misschien stellen we ook de ander teleur, want als die verschillende opdrachten kunnen we nooit allemaal goed afronden. 

Dus ga eens oefenen met “nee” zeggen. Begin eens klein, bij de verkoper of collectant aan de deur. Bedenk van tevoren wat je zou willen zeggen. “ Nee, deze keer doe ik het niet.” Is al een hele mooie stap, maar laat ruimte open voor discussie. “Waarom deze keer niet” zou de vervolgvraag kunnen zijn. Het is krachtiger als je zegt: “Nee, ik geef niet aan collectanten aan de deur.” Heldere boodschap lijkt me. 

En een ander voorbeeld is wanneer je collega of baas vraagt of je die extra opdracht kunt doen die morgen af moet. Met alleen nee zeggen kom je niet sympathiek over en dit kan je positie schaden.

Probeer het volgende eens: ”Bedankt voor de extra opdracht, deze kan ik helaas niet meer tussen alle andere deadlines schuiven. Kan deze opdracht later of kan één van de ander opdrachten verschoven worden?”. Op die manier geef je duidelijk je grens aan, maar je biedt ook ruimte. Door te oefenen met “nee” zeggen in allerlei vormen, kom je meer in je kracht te staan. Je hebt meer controle over je eigen leven en meer zelfvertrouwen. 

Gratis e-Magazine!

Ben je partner van een succesvolle man of vrouw? Lees dan ons gratis 'Executive Spouse' e-Magazine! Vol verhalen en tips die jou kunnen helpen.

Download ons gratis Executive Spouse e-Magazine