Mama, ik verveel mij zo!

Mijn tips om de dag door te komen


Welke moeder heeft dit nu niet gehoord de afgelopen weken?

Niet alleen voor volwassenen is het een lastige periode, maar ook zeker voor kinderen. Hun standaard weekritme is in de war, kunnen niet met vriendjes en vriendinnetjes spelen en moeten zo veel mogelijk binnen blijven. Het is dan altijd lastig om jezelf de hele dag te kunnen vermaken. Zeker wanneer je als ouder ook thuis bent, maar wel nog thuis moet werken, kan dit voor heel wat druk zorgen. Maar wees niet gevreesd, in dit artikel lees je handig tips en inspiratie om de verveling te voorkomen en er deze tijd het beste van te maken. 

Stap 1: Structuur
Kinderen hebben enorm behoefte aan structuur, of ze nu pas 2,5 zijn of al 13, structuur biedt rust en overzicht. Je maakt het jezelf en jouw kinderen een stuk eenvoudiger, door een duidelijke structuur in de dag te maken. Deel de dagen op in blokken. Deel bijvoorbeeld de ochtend in tweeën en de middag in tweeën. Het eerste blok van de ochtend is bijvoorbeeld het schoolblok. In dit blok kun je de kinderen schoolwerk laten maken, educatieve films laten zien of zelf de kinderen wat leren. Het tweede blok van de ochtend tot de lunch is het blok dat er tijd is voor spelen, gamen en meer. In de middag kun je de blokken weer opdelen in een activiteit en het laatste blok weer eigen tijd. Hier kun je het jezelf ook makkelijk maken en dat deze tijd gebruikt mag worden voor tv en gamen. 
Je wilt als ouder voorkomen dat jouw kind(eren) de hele dag tv kijken of gamen. Door een duidelijke structuur aan te brengen in de dag, kun je dit voorkomen. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is en heb jij als ouder ook jouw rustmomenten op de dag.

Stap 2: Helpen in het huishouden
Nu iedereen thuis is, kan de boel al snel rommelig worden. Wanneer jij rustig wilt thuiswerken en de kinderen onder controle wilt houden, kan het huishouden erbij inschieten. Maar dit hoeft helemaal niet! Kinderen die zich vervelen kunnen perfect helpen met klusjes in het huishouden. Oudere kinderen kunnen de vaatwasser uitruimen, stofzuigen en zelfs de was doen. Maar ook de jongste onder ons kunnen helpen. Je kunt ze een desinfecteerdoekje geven en bijvoorbeeld de deurklinken laten schoonmaken. Zo heb je entertainment voor de kinderen en hoef je zelf niet na een lange dag ook nog eens het huishouden bij te houden. Ook is een grote schoonmaak- en opruimbeurt in huis een ideale optie om deze dag productief door te komen.

Activiteiten om te doen:
Vervelen jouw kinderen zich zo en weet je niet meer wat je kunt ondernemen? Lees dan gauw de volgende tips. Deze hebben wij gecategoriseerd op leeftijd en bevatten activiteiten die alleen uitgevoerd kunnen worden, of samen met de ouders of broers en zussen.

2,5-6 jaar
Kinderen van deze leeftijdscategorie kunnen zich vaak nog moeilijk zelf vermaken. Een aantal handige tips voor activiteiten kan dan een hoop schelen. Lees gauw onze tips voor deze leeftijdscategorie:

Speurtocht in huis. Verstop bijvoorbeeld verschillende knuffels door de woning en laat de kinderen deze aan de hand van foto’s zoeken.

Macaroni knutselwerken zijn favoriet in deze leeftijdscategorie. Gebruik ongekookte macaroni, lijm en papier en laat de creativiteit los. 

Bouw een fort in de woonkamer.

Koekjes bakken met het hele gezin. Deze leeftijdscategorie kan de koekjes bijvoorbeeld mooi versieren.

Verstoppertje met broers en zussen in huis. 

6-9 jaar

Maak een eigen stripverhaal.

Zoek de bakken met Lego op en je hebt geen kind meer aan ze.

Maak een labyrint in de woonkamer met oude dozen.
Volg een online taalcursus.

Klei een eigen mok.

Maak kaarten om naar jouw vriendjes en vriendinnetjes te sturen en start correspondentie per brievenpost.

Maak een landkaart van jouw droomwereld. Inclusief natuurlijk kastelen en eenhoorns. 

Maak samen met broers en zussen een circus voorstelling en voer deze ’s avonds op aan de ouders. Er moet natuurlijk een circus directeur zijn, maar vergeet ook niet de acrobaten en olifanten. Hier ben je al gauw een middag aan zoet. 

9-11 jaar

Leer handwerken, zoals breien of haken, middels instructie video’s op het internet.

Zoek een recept voor een toetje op om zelf te maken.

Bordspellen spelen

Zelf een puzzel maken op karton. Kleur op de binnenkant van een oude pizzadoos of doos van ontbijtkranen. Knip vervolgens in puzzelstukjes. Zo heb je een puzzel voor jezelf, maar ook voor je broers en zussen.

Maak een eigen dans en voer deze ’s avonds op. 

Kamer opruimen en opnieuw indelen.

11-13 jaar

Maak een eigen tijdschrift. Vooral leuk voor meiden om een eigen glossy te maken.

Zoek een recept voor het avondeten om te maken.

Bekijk geschiedkundige of natuurkundige documentaires online. 

Schrijf een verhaal.

Maak lessen voor de jongere broertjes en zussen. Deze lessen kun je zelf de volgende dag geven. Zo is iedereen vermaakt en het is een educatieve optie.

Maak een bucketlist van dingen die je wilt ondernemen wanneer je weer naar buiten mag. 

Maak een kaart voor opa en oma om op te sturen.

Bekijk online of er acties zijn waar jij aan kunt helpen of jouw steentje kunt bijdragen. 

Kleding maken of zelf kleding aanpassen. Wat dacht je van een crop top maken of een shirt tie dyen?

Met de bovenstaande tips zijn al jouw kinderen nog weken zoet. Maar vergeet ook niet om juist van deze bijzondere dagen te genieten. Wanneer gebeurt het nu dat jullie zo lang met z’n allen thuis zijn? Geniet van de tijd samen en maak er het beste van. Probeer allemaal om wat flexibeler in het leven te staan en laat alles gaan zoals het gaat. Geniet van deze tijd samen in huis en maak er het beste van!

Gratis e-Magazine!

Ben je partner van een succesvolle man of vrouw? Lees dan ons gratis 'Executive Spouse' e-Magazine! Vol verhalen en tips die jou kunnen helpen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply:

Download ons gratis Executive Spouse e-Magazine