Naast iedere sterke man staat een sterke vrouw!

Uit biografieën van succesvolle ondernemers, bestuurders, militairen en politici is op te maken dat de weg naar de top veelal wordt ondersteund en toegejuicht door de levenspartner. Op afscheidsrecepties zag ik in voorkomende gevallen oprecht, dat naast iedere sterke man ook een sterke vrouw staat. Tot een aantal decennia terug vormden de vrouw en de kinderen het thuisfront, ondanks het feit dat de vrouw ook had doorgeleerd of ondernemend was. Echter om de man een goede loopbaankans te geven, offerden de vrouwen zich op om voor de kinderen te zorgen en het huishouden.

Tegenwoordig is dat gelukkig anders en hebben de carrièrekansen voor de vrouw een positievere wending gekregen. Alhoewel er nog te weinig vrouwen in de top van een onderneming of het bedrijfsleven staan. De rol van de vrouw/partner is en blijft cruciaal, zeker in het geval het de man op het werk of op de zaak het tijdelijk tegenzit. Een vrouw kan hem steunen, meedenken, opbeuren, inspireren en andere inzichten geven. Hierdoor wordt hij ontzorgd en krijgt hij meer tijd om zijn gedachten te concentreren op de hoofdlijnen, teneinde met succes de eindstreep te behalen of lang verwachte de order binnen te slepen.

Anders is het indien de vrouw/partner ook werkzaam is in het bedrijf waar haar man de eigenaar of CEO van is. Vertrouwelijke gesprekken met haar collegae op de werkvloer kunnen beter niet gevoerd worden. Dit geldt voor zakelijke en vooral ook privéaangelegenheden. In het geval dat ‘de baas’ snel iets moet horen om bijvoorbeeld de zaak te verbeteren, kan via zijn vrouw/partner een mening of tip geventileerd krijgen. Zeer gevoelige onderwerpen over personeelszaken en zakelijke geschillen kunnen niet gedeeld worden.

Als vrouw/partner van ‘de baas’ dient zij zich te realiseren dat zij een belangrijke, neutrale, empathische en bovenal representatieve rol speelt zonder zich in de schaduw van haar man te voelen. Samen is men immers sterk! Ieder mens is authentiek en in moeilijke situaties is het raadzaam om zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven. Zonder daarbij in te boeten en zo min mogelijk uit te stralen dat zij onzeker is, want zij is immers de vrouw van de baas die bovendien ook een voorbeeldfunctie heeft. De partner representeert haar man en de onderneming, is tevens het luisterend oor en moet zich ook diplomatiek opstellen  in alle gelederen van de onderneming. Al heel snel wordt er over de vrouw/partner gesproken onder het personeel in de trend van, heb je dat gezien, de vrouw/partner van de baas had wel een heel kort rokje aan of had zij zich niet beter kunnen kleden, of wat een onaardig en arrogant mens!!!

De vrouw/partner van ‘de baas’ dient zich correct, verzorgd en representatief te kleden, voor iedere gelegenheid de juiste kleding aan. Excellent gastvrouwschap en goede tafelmanieren zijn een absolute must. Is de vrouw zich ervan bewust dat haar sociale vaardigheden naar een hoger niveau moeten en is zij bereid om hiervoor een training te volgen, dan is dat een pré. Goede omgangsvormen vallen niet op, maar het ontbreken ervan wel! Daarbij gaat ook nog eens het motto op dat men slechts één keer de kans krijgt om een eerste goede indruk te maken, ook bij het personeel, de medewerkers en de zakelijke relaties.

Bovendien kan zij oog houden hoe haar man is gekleed. Zijn de schoenen gepoetst, is het jasje niet gekreukt, zit de plooi nog in de broekspijpen, geen doorgesleten sokken en is zijn das of hemd schoon? Kortom details waar de vrouw veelal een goed oog voor heeft. Voor mannen een bijzaak en voor hun vrouw/partner een ‘hoofdzaak, immers’; tenue correct, vertrouwen gewekt!

Photo: Robert van Ginkel

Geschreven door Jan Jaap van Weering

Met zijn bedrijf Distinguished, opgericht in 2008, heeft hij inmiddels een indrukwekkend cliëntenbestand opgebouwd en meer dan 500 trainingen en etiquettediners verzorgd.

Jan Jaap is tevens docent bij het Protocolbureau en hij vervult een aantal gastdocentschappen bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, IVA Business School, Nederlandse Defensie Academie/Instituut Defensie Leergangen, , Sligro Food Group, EuroCollege, Hogeschool Arnhem/Nijmegen en als docent-vrijwilliger bij de WeekendKlas en als ambassadeur-vrijwilliger bij de Mariniers Ziekenboeg. Bovendien wordt Jan Jaap regelmatig voor radio- en televisieprogramma’s uitgenodigd bij NOS Radio 1, NPO1 WNL, AVROTROS “Hoe Heurt Het Eigenlijk?”, EO “Blauw Bloed”, BNR, SBS6 en RTL Nieuws.

Jan Jaap is enige tijd gastredacteur bij Het Financieele Dagblad/FD Entrepreneur en OM Outsource Management magazine geweest en actief als spreker bij het Assemblee Speakers en de Speakers Academy.

https://www.distinguished.nl

Gratis e-Magazine!

Ben je partner van een succesvolle man of vrouw? Lees dan ons gratis 'Executive Spouse' e-Magazine! Vol verhalen en tips die jou kunnen helpen.

Download ons gratis Executive Spouse e-Magazine