RUST? MAG/KAN DAT WEL?

Het is en blijft echter altijd een valkuil;

kom ik wel genoeg aan rust?

Voordat ik mijn huidige functie kreeg aangeboden, werd getest of ik wel bedreven was in het prioriteiten stellen. Dit werd gedaan met eenzogeheten ‘e-tray assessment’. Door gebruik te maken van een deadline en het aanbiedenvan tegenstrijdige eisen werd geëvalueerd of ik allereerst kon inschatten hoe belangrijk de informatie was.

Om vervolgens prioriteiten testellen en eventueel te delegeren, terwijl ik tactvol en beheerst bleef als persoon. Omdat dit voor mij dagelijkse kost is op mijn werk, is het niet moeilijk om het door te trekken naar mijn thuissituatie. Er is en blijft echteraltijd één valkuil; kom ik wel genoeg tot rust?

Een 24-uurs bloeddrukmeting gaf me daar onlangs onverwacht antwoord op; het bleek dat mijn bloeddruk overdag te hoog was, maar ‘s avonds en ‘s nachts erg laag-voor mij bewijs dat ik toch een goede balans heb weten te creëren.

Ik heb geleerd dat de enige manier om mijn brein tot rust te manen het maken van lijstjes is. In principe heb ik een lijstje voor elke dag. Wat die dag niet afkomt, gaat automatisch naar het lijstje van de volgende dag totdat de taak afgerond is. Op die manier heb ik continu in de gaten wat nog moet gebeuren, kan ik inschatten hoeveel tijd het me gaat kosten en kan ik gemakkelijk kleine dingen ad-hoc inpassen.

Maar zo kan ik ook heel gemakkelijk een pyamadag inlassen, want móet ik echt boodschappen gaan doen vandaag of kunnen we vandaag iets maken met wat er nog is?

Móet de was echt vandaag gedaan worden of kunnen we het voormorgen inplannen? Het is lekker weer vandaag en het zwembad is open; móet ik vandaag echt achter de computer zitten of kan dat ook nog als de zon onder gegaan is?

Het geeft me enorm veel vrijheid om elke dag weer de ‘wat-ik-allemaal-van-mezelf-moet-doen-taken‘ los te kunnen laten, omdat ik door mijn lijstjes weet dat ze toch wel op tijd gedaan worden.

Ik kan zodoende echt van de dag genieten als de situatie ernaar is. Van mezelf weet ik echter ook dat ik na pakweg 8 uur ‘s avonds niets meer waard ben, dus zorg ik elke dag dat wat écht af moet zijn tegen die tijd af is. Vervolgens ga ik met een kop thee in mijn tuin zitten.

We wonen op het platteland, terwijl we beiden in de stad werken. Ik kan megeen betere balans wensen; na een drukke dag werken, kom ik thuis echt tot rust.

Vaak hoor ik enkel het gefluit van vogels.  Geen TV of computer aan, telefoon in mijn tas houdend.

Gewoon even… niks

Geschreven door een executive spouse die anoniem wilt blijven.

Gratis e-Magazine!

Ben je partner van een succesvolle man of vrouw? Lees dan ons gratis 'Executive Spouse' e-Magazine! Vol verhalen en tips die jou kunnen helpen.

Download ons gratis Executive Spouse e-Magazine